13 billiga och smarta prylar till fjällvandringen!


 1. Pet flaska. Perfekt att förvara dricksvatten i. Fungerar även som värmeflaska. Skulle du vakna och frysa en kall, natt koka lite vatten och häll i flaskan, vira tyg runt, sen ner i sovsäcken och du har en värmekälla en bra stund.
   
 2. Damstrumpor 60 denier. Använd dubbla lager vid vandring och du minskar friktion mot huden vilket leder till mindre med skavsår. Strumporna är mycket slitstarka och samtidigt sköna. Finns att köpa i de flesta välsorterade mataffärer.
   
 3. Vanliga plastpåsar. På en fjällvandring kan det regna något ohyggligt. Och dessa håller på ett spartanskt vis dina grejer torra. Se till att ha dubbla påsar om du är rädd att det du packar in ska bli blött.
   
 4. Plastburkar för kamerafilm, snusdosor i plast. Bra att packa smågrejer, kryddor och liknade i.
   
 5. Pajform. Käka paj till lunch en dag och spara pajformen så har du ett ultralätt lock till ditt friluftskök.
   
 6. Fleece-handskar. Fanns att köpa på Ica maxi för 50 spänn. Dessa är av låg vikt och jättesköna när det är kallt.
   
 7. Mössa. En mössa från HM kostar ca 50 spänn och funkar alldeles utmärkt sommartid. Skön att sova i, dra ner mössan över ögonen så stör inte ljuset din sköna sömn.
   
 8. Engångsgrill. Aluminiumet som dessa är tillverkade av går utmärkt att göra egna vindskydd till köket av.
   
 9. Liggunderlag 1. Jysk säljer ett billigt ultralätt liggunderlag som är perfekt att ha som grund mot marken. Detta liggunderlag är väldigt tunt men också väldigt lätt.(vikt ca 110 gram)
   
 10. Liggunderlag 2. De flesta mackar, men även på butiker som Coop, Ica Maxi etc. säljer ett tjockare och styvare liggunderlag som är perfekt att använda som ram i ramlösa ryggsäckar. (vikt ca 220gram och 8mm tjockt)
  Läs här om Ramlös ryggsäck

 11.  Silvertejp. En lagom bit Silvertejp pålindad på en toarulle kan vara räddningen i nöden. En tillfällig tätning av tältet till exempel. 
   
 12.  Bomullsbollar indränkta med parrafin olja.  Perfekta att starta en eld med.
   
 13.  Ett gäng gummisnoddar är ett måste att ha med sig. Dessa har oändligt med användnings områden, t ex att hänga upp en provisorisk  lampa i tälttaket.

 Läs mer om Klädsel vid fjällvandring

Lycka till med er vandring!

Vi använder oss av kakor för att erbjuda våra tjänster. Genom att använda våra tjänster godkänner du användning av kakor.