6 snabba tips för att packa lättare!

Oavsett om du ska fjällvandra i Svenska Fjällen, åka till Finnmarksvidda på en treveckors flugfiske-expedition eller backpacka i Nya Zeeland är det skönt med en lätt packning på ryggen. 

 1. Anpassa utrustning efter miljö. Du behöver inte en sovsäck som klarar -10 grader på sommaren, du behöver heller inte ett tremannatält när du är ensam. Inte heller vill du kånka på en ryggsäck utformad för att bära 35 kilo i och klarar att bli överkörd av en bandvagn. För visst var det en lätt packning du var ute efter, eller hur?
   
 2. Klä dig rätt! Här är det lätt att tänka "jag vill inte frysa så jag tar med denna också", eller "jag vill kunna byta kläder för att vara fräsch". Klä dig istället rätt med lätta ullplagg så kommer du inte att frysa eller bli ofräsch, dessa plagg klarar många dagars användning och håller sig  fräscha mycket längre än motsvarande plagg i både bomull och syntet. Till vindjacka och regnkläder finns ultralätta alternativ på marknaden. Experimentera hemma vid olika temperaturer och vindförhållanden och lär dig vad du behöver ha på dig när du är i rörelse och när du är i vila.

 3. Se speciellt över de tre tyngsta posterna, det är här det går att spara mest vikt. 
  Sovlösning t ex sovsäck och liggunderlag
  Skydd t ex tält 
  Bärlösning t ex ryggsäck
   
 4. Maten är en annan del av din packning som ofta drar iväg i vikt. Planera noga så att du slipper bära med dig proviant som bara i slutänden kommer ligga som dödvikt i ryggan. Använd torkad mat, det spar du så pass mycket vikt på att du helt enkelt bör lämna burkarna med pilsnerkorv och kaviartuben hemma. Det finns mycket välsmakande frystorkade måltider att köpa, om du har lust och intresse går det utmärkt att torka sin egen mat.
   
 5. Väg alla grejer som ska med på din vandring! Detta kan låta extremt men det är riktigt bra då det blir kristallklart vad som väger mer eller mindre. Det blir mycket lättare att jämföra och prioritera, riktigt roligt är det också. En bra digital våg kostar bara några hundralappar på t ex Clas Ohlsons, Biltema eller liknande.
   
 6. För att få en lätt utrustning måste man prioritera. Fundera över varje pryl och fråga dig själv om du verkligen behöver den. 
   

Här kan du läsa om några olika skydd för natten. Tält, tarp och bivibags

Har du nu skött dina kort rätt ber jag att få gratulera dig till en markant lättare packning och en förhoppningsvis god tur. 
Lycka till!

Vi använder oss av kakor för att erbjuda våra tjänster. Genom att använda våra tjänster godkänner du användning av kakor.