Eld med eldstål

Vid vandring och friluftsliv är det ett stort plus om det går att göra upp en eld. Efter en dags vandring kan det vara skönt att torka kläder, värma kalla händer, koka maten över elden som dessutom är mycket rogivande.
Eldstålet är gjort för att fungera under alla förhållande. Till skillnad från tändare och tändstickor är inte eldstålet lika känsligt för fukt. Säg att du halkar i vadet och allt blir blött och trots att du har ett vattentät fodral till dina tändstickor har det kommit in fukt och tändstickorna är fuktiga=värdelösa. Hade du istället haft ett eldstål i packningen är det bara att dra igång gnistor.

Eldstålet har används av vandrare och friluftsmänniskor i många hundra år. Dagens moderna eldstål är förbättrade och enklare att använda. Tekniken är i teorin enkel. Skrapa ett metall föremål mot stålet så det slår gnistor. Dessa ska sedan tända ett lättantändligt material. Här hittar ni ett fint eldstål

Använda eldstålet

Börja med ett lättantändligt material som till exempel det tunna tunna yttersta skiktet på björknävern. Detta ska fånga upp gnistorna från eldstålet och skapa en låga.
Sedan läggs små torra kvistar på successivt så att lågan tar sig. Därefter ökar storleken på kvistarna allt eftersom elden tar sig och snart har man en fin eld.

Som ni förstår kräves lite förberedelser. Till en eld behövs olika storlekar på material och det gäller att samla allt detta innan man börjar med sin brasa. Planera så att det är ljust när ni samlar ved så slipper ni treva fram i mörker och söka. Ska brasan brinna länge krävs mycket ved

För att få igång en eld med hjälp av eldstålet behövs torr ved och detta kan vara svårt under regniga förhållanden. All ved som ligger direkt på marken brukar som regel vara sur om inte vädret varit fint. Denna ved kan eventuellt användas när brasan kommit igång.
Det finns vissa ställen där man kan hitta torr ved ändå. Det gäller bara att veta vart man ska leta. Längst ner på stora granar brukar man hitta döda/torra grenar som sitter kvar på stammen. Grenar ska knixa till när man bryter av dessa då vet man att dom är hyfsat torra.

Skägglav som växer i träd, enbark och det yttersta tunna skiktet från björknävern är bra material som fångar upp eldstålets gnistor. Det går givetvis att ha med sig egna torra material som fångar upp eldstålets gnistor. Upp fluffade tamponger fungerar bra eller bomulls bollar. Är dessa rejält fuktade med paraffinolja kommer dom även brinna längre och därmed ge större chans att få igång elden.

Är man ute och vandrar i skog och mark är det bra att vara organiserad och förvara sina prylar på smarta ställen. Knivslidan tycker jag är ett bra ställe att förvara eldstålet på. Klippt till ett brett gummi band av cykelslang och trä över knivslidan. Sedan spänns eldstålet fast av gummibandet emot slidan och det sitter som berget.

Tänk på att under torra förhållanden kan det vara eldförbud!

Läs lite om tält här!  
Vi använder oss av kakor för att erbjuda våra tjänster. Genom att använda våra tjänster godkänner du användning av kakor.