Fjällvandra lättare!

Att fjällvandra ger en känsla av frihet och kan verkligen få dig att koppla bort vardagens stress och varva ner. Mycket tack vare den otroliga miljön, vackra vyer där bergstoppar tornar upp sig runt dig, i dalgångarna rinner jokkar där vattnet är kristallklart och går utmärkt att dricka som det är. Luften är ren och fräsch och du störs inte av stadens buller, men kanske av din lite för tunga ryggsäck?

Att fjällvandra lätt är ett alternativ och ett koncept för alla som önskar att lätta sin packning uppe på fjället. Att ha en lätt basutrustning är intressant för alla, men kanske mest för de som vill röra sig över längre sträckor, över eländig terräng och inte minst för de som vill bära med sig annan utrustning till exempel fiskare eller fotografer. Att fjällvandra lätt kan även vara ett alternativ för dom som inte kan bära en tung ryggsäck, kanske på grund av ålder eller skador.

Funderar du på att börja fjällvandra, tänk två gånger innan inköp av utrustning. Du vill inte göra samma misstag som jag gjorde och köpa på dig grejer som är onödigt tunga. Jag gick in i en butik som säljer friluftsutrustning och sa att jag ville ha en lätt utrustning för fjällvandring och fick med mig hem ryggsäck, kängor, tält och en fällkniv. Efter att ha slitit och släpat på detta ett tag funderade jag på om det ändå inte skulle gå att finna ett ännu lättare alternativ. Jag kom över en mycket bra bok, Vandra Fjäderlätt av Jörgen Johansson, som öppnade upp mina ögon rejält. Idag är den gamla utrustningen såld och istället har jag sökt mig fram till en kombination av prylar och principer som gett mig en bra mycket lättare packning. Det hade givetvis varit mer lönsamt att skaffa denna riktigt lätta utrustning direkt.

Sova ute eller i stuga?

För den som vill fjällvandra och bo i stuga går det att lätta sin packning ytterligare eftersom sovsäck, liggunderlag och tält kan lämnas hemma. Det går också att laga maten i fjällstugorna och lämna köksutrustningen hemma. Detta är ett bekvämt sätt att fjällvandra och man slipper bära med sig mycket material. Baksidan av mynten är att man inte kommer lika nära moder jord som när man lagar mat och sover i naturen. Man blir heller inte lika mobil, det går inte att stanna och sova vid den underbara platsen du hittat på fjället.

När man ska börja fjällvandra är det viktigt att vara noga förberedd. Skaffa kunskap om rutten som du tänkt vandra, ha med karta och kompass och se till att kunna använda dessa. Orienteringskurser brukar ges på dom flesta orter och ger en bra grund i hur karta och kompass används. Planera realistiska dagsetapper, gärna lite kortare än du egentligen tror, så att du verkligen kan vandra i lugn och ro.

Genomgång av utrustning innan vandringen är att rekommendera för att undvika problem som att tältet är trasigt, regnkläderna läcker eller gasbrännaren krånglar. Sådana problem kan vara svåra att åtgärda få fjället.
Det är bra om det finns någon där hemma som också vet vart du ska fjällvandra, ifall du skulle gå vilse eller om något annat skulle hända.

Lycka till med vandringen! 

Läs om 6 snabba tips för att packa lättare! 

Vi använder oss av kakor för att erbjuda våra tjänster. Genom att använda våra tjänster godkänner du användning av kakor.