Ramlös ryggsäck

Vid valet av ryggsäck går det att spara mycket vikt. Idag är det vanligt bland lättpackare att använda en ryggsäck utan ram och sedan använda liggunderlaget för att styva upp packningen. Detta gör att vikten på säcken blir betydligt lägre men du kan heller inte lasta den lika tungt som en säck med ram. Tanken var ju att packa lätt så detta blir inte något problem!
Höfterna klarar mera påfrestning än axlarna och när en packning ska bäras bekvämt under en längre tid är det viktigt att höftbältet får högst belastning. Detta kan endast ske om ryggsäcken är styv. Är den inte styv kommer säcken att vika sig och belastar axlarna istället. Det finns flera alternativ till hur man kan packa en ramlös säck så att den får god viktöverföring till höfterna.

Om ett vanligt liggunderlag används rulla ihop detta till en cylinder och styr ner denna i säcken för att sedan packa resten däri. När du packat cylindern full fortsätt bara att packa över den.
Om ett uppblåsbart liggunderlag används, vik ihop detta till en platta men behåll lite luft kvar för stabilitetens skull. Placera det vikta underlaget inuti säcken mot ryggen, detta kommer att fungera som en ryggplatta. Efter ha tränat på att packa med denna teknik några gånger kommer du få en styv packning med god viktöverföring till höfterna.
Se här hur detta går till:

Vi använder oss av kakor för att erbjuda våra tjänster. Genom att använda våra tjänster godkänner du användning av kakor.