Sovsäck i dun eller sovsäck i syntet?

Sovsäcken i dun är det bästa alternativet för den som vill packa lätt, förutsett att den är tillverkad av ultralätta material och innehåller dun med hög isoleringsförmåga. Värmeegenskaperna på en sovsäck bestäms av tjockleken på loftet d.v.s. tjockleken på sovsäcken när den har fluffat till sig. Vi kan givetvis trycka en sovsäck full med bomull och få en tjock och varm sovsäck, tyvärr blir det då ingen ultralätt variant utan snarare tvärtom. Idag finns ännu inga konstgjorda material till ett ok pris som motsvarar egenskaperna hos gåsdun.

Det finns olika kvalitet på dun och för att veta vilket dun som isolerar bäst mäts dunets volym vid en given vikt. Detta mått kallas fill power, ju högre fill power desto mer volym fyller dunet ut och ökar på så sätt isoleringsförmågan. Det bästa gåsdunet som finns på marknaden just nu ligger runt 850-900 fill power.
En sovsäck i dun med hög fill power går lätt att trycka ihop och få rejält komprimerad. Man skall vara försiktig när sovsäcken förvaras under en längre period, då bör den förvaras luftigt. Ligger sovsäcken komprimerad under en längre tid försämras dunets expanderingsförmåga. Förvara därför alltid sovsäcken luftigt de gånger den väntar på att få vara med ute och vandra, och låt den bara förvaras i sin transportpåse under färd.

Detta är en mycket bra ultralätt sovsäck

Blåst försämrar isoleringsförmågan i en dunsovsäck. Om sovsäcken används i blåsten utan vindskydd suger blåsten värmen ur sovsäcken så ta skydd från vind när du skall sova. Fukt försämrar sovsäckens värmeförmåga avsevärt och vi människor svettas ca 1,5 dl per natt. Torka därför din sovsäck så fort du får chans, till exempel lägg sovsäcken utsträckt på marken vid rast och låt solen och vinden torka ur fukten. 


Det går bra att använda kläder i en dunsovsäck, se bara till att använda värmekläder som transporterar fukt bra t ex ull eller fleece, undvik bomull. Det får inte blir trångt i sovsäcken, då kan isoleringen tryckas ihop vilket ger motsatt önskad effekt. Själv använder jag gärna en lite för stor säck så att jag ryms med en ultralätt dunjacka i säcken, det är superskönt och jag kan även använda en lättare säck som annars skulle vara för kall. Dunjackan är ett fantastiskt värmeplagg som jag använder vid rast och vila i kallt väder men även som isolering när jag sover, fler funktioner för varje pryl skapar en lättare packning.

Klicka här för att se ultralätta sovsäckar.

Läs här om olika Friluftskök 

Fjällvandra lätt!
Vi använder oss av kakor för att erbjuda våra tjänster. Genom att använda våra tjänster godkänner du användning av kakor.