Tält och tarps


Ett tält bör väljas med tanke på vad det ska användas till. Ska det slås upp på hård mark och kanske på berg bör man välja ett kupoltält som är mer fristående. Tunneltält är en populär modell på dagens fjälltält medans det förr var mer vanligt med ryggåstält. Idag finns det en efterträdare till de gamla klassiska ryggåstältet där man kan använda sina teleskopiska gåstavar istället för medföljande tältstänger. På detta sätt används samma pryl till flera användningsområden och minskar på detta sätt  den totala vikten.
Att vandra är mer eller mindre sammankopplat med att tälta och sova ute i naturen. Detta är inte alltid nödvändigt men jag tycker det är tillfredsställande att kunna stanna i princip vart man vill och slå läger för natten. Givetvis väljer man en torr plats i lä från vinden. Tältets huvud uppgifter är att hålla allt torrt inne i tältet, att man sedan kommer undan från vind och insekter är också ett stort plus.

Enmanstält, Tvåmanstält, Tremanstält, Fyrmanstält, Myggtält?

Vilket storlek man väljer avgörs givetvis av hur många som ska dela bostaden. Men det är också fler faktorer som spelar in. Planeras en längre expedition kan det vara skönt att ha lite utrymme att bre ut sig på. Om man till exempel skulle behöva stanna inne pga dåligt väder en dag eller två. Finns det en hund med på turen så vill den säkert också vara med och dela den tillfälliga bostaden.

Många lättpackare använder en tarp istället för att spara vikt. Att tänka på om tarpen väljs före tältet är att man måste lösa myggfrågan eftersom en enkel tarp inte ger skydd mot mygg och knott. Ett alternativ då är att ha ett separat mygg-skydd ungefär som ett innertält i ett vanligt tält. Är man av det lite hårdare virket kanske man nöjer sig med en mygg huva över ansiktet. Annars finns det en hel hög med varianter på dessa tarpar, vissa påminner mycket om ett tält. En skön lösning är hängmattan med myggnät sedan en tarp som är uppspänd som ett tak över detta. Detta är dock ingen lösning om man planerar en fjällvandring.

Våra tältkategorier:

Vi använder oss av kakor för att erbjuda våra tjänster. Genom att använda våra tjänster godkänner du användning av kakor.