Tarp, Tält och bivibags

Skydd vid vila ska skydda mot regn, väta från marken och vind. De vanligaste alternativen är tarp, bivibag och det klassiska tältet. Det går även att planera sin fjällvandring så att övernattning sker i stuga.   
En tarp är en vattentät väv som spänns upp i olika formationer som regn- och vindskydd. Vill man packa lätt kan detta vara mycket fördelaktigt då tarpen ersätter tältet, ofta till en mycket lägre vikt. En annan fördel är att tarpar som regel är billigare än ett tält. För att spänna upp tarpen används vandringstavar, träd, pinnar eller annat  passande. Vid fint väder kan du spänna din tarp högre och få ett rymligare, öppnare och trevligare boende. Börjar det bli oväder kan du snabbt spänna ner den till ovädersläge.
En vanlig tarp ger inte skydd mot väta från marken eller mot insekter. Det finns separata innertält av myggnät med ett vattentätt golv som löser båda dessa problem. En enklare och lättare men betydligt mer spartansk lösning är att använda regnkläder + liggunderlag under dig som skydd mot markväta samt en enkel mygg huva.

Tarptent 

Tarptent är en blandning av en tarp och ett tält som ger fullgott skydd från insekter och markväta. Den kan beskrivas som ett enkelvävigt tält med bl a luftspalt nertill för att ge ökad ventilation. Detta är en modell av ett tarptent!
Poncho/tarp är ett komboplagg som kan användas som poncho vid rörelse för att sedan spännas upp till en tarp vid vila. Att använda en pryl till flera användningsområden är något som lättpackaren strävar efter då detta spar vikt. Plagget ersätter regnkläder, ryggsäckens regnöverdrag och kan användas som skydd för natten. Används en sådan här liten tarp kan det vara en god ide att komplettera denna med en lätt bivibag som skyddar emot regnstänk och väta från marken.
Eftersom en tarp är öppnare än ett traditionellt tält har man sällan problem med kondens. Luften cirkulerar hela tiden och temperaturen är något kallare till skillnad ifrån ett tält där luften står mer stilla.

Bivibag

En bivibag är en säck sydd av ett vattentätt tyg där du och sovsäcken ryms inuti. Det är ett yttre skal som ska skydda mot regn och vind. Bivibags klarar hård vind bättre än tält och är populära av bergsbestigare. Om du kan hitta ett område på marken tillräckligt stort för att lägga dig på så ryms även din bivi, vilket ger betydligt större valmöjligheter till sovplats. Du behöver inte vara beroende av att kunna sätta tältpinnar i marken, den är enkel och snabb att rigga och den går lika fort att packa ihop.
Tidigare har bivibags haft problem med att fukt från kroppen stannar inuti bivin och att sovsäcken suger upp detta och tappar en del av sin isoleringsförmåga. Se till att din bivibag är gjord av ett tyg som andas bra. Väljs ett tyg som inte andas kommer garanterat kondens att bildas innuti din sovsäck. Det finns risk för koldioxidförgiftning om du andas i en stängd bivibag som är tillverkad av ett material som inte andas.
Det finns lite olika modeller på bivibags. Den vanligaste varianten av bivi liknar en mummysovsäck där ett hål för ansiktet finns. Kombinerat med ett lätt myggnät är det lättaste alternativet. På en annan variant används tältstänger vid huvudet för att lyfta tyget och bilda rymd, givetvistvis blir dessa lite tyngre. 
En bivi i kombination med en tarp ger utmärkt komfort och det blir en mer flexibel lösning än om ett tält används.

Här kan du läsa om dunsovsäckar

Lycka till! Och fjällvandra lätt!
Vi använder oss av kakor för att erbjuda våra tjänster. Genom att använda våra tjänster godkänner du användning av kakor.