Tält vid vandring och friluftsliv

Vid vandring är ett tält en viktig del av utrustningen. Tältets huvuduppgift är att hålla användaren torr vid vila/sömn. Sedan är det givetvis bra att det skyddar mot blåst och insekter också. 
Ett vanligt tält består av ett vattentätt yttertält och ett välventilerat innertält som brukar vara monterad några centimeter ifrån yttertälts duken.
Innertältet är tillverkat i ett välventilerade tyg och släpper igenom eventuell fukt som sedan kondenseras på yttertältets insida. Vid hög luftfuktighet bildar denna kondens små droppar som rinner längs tyget ner till marken. Eftersom det är några centimeters avstånd mellan yttertältet och innertältet så kommer aldrig personerna i tältet åt den blöta ytterduken.
Innertältets uppgifter är också att hålla insekter ute. Golvet måste också vara vattentätt med uppvikta kanter för att det inte ska rinna in vatten i innertältet.
Till ett tält tillhör också tältlinor och tältpinnar. Se till att tältlinorna kan efterspännas då duken kan töjas efter en stund, speciellt vid regn. Tältpinnarna bör sitta ordentligt i marken och ett bra sätt att få till detta är att montera de i 45 graders vinkel snett ner i marken emot tältet. Skulle marken vara lös vid någon ankring går det att förstärka med en stor sten som läggs ovanpå tältpinnen.
Här recenserar en äventyrare ett Luxe Outdoor Tiger Mouth tält!

Vilken miljö ska tältet användas i

Vad behöver jag tänka på när jag skaffar ett tält. Under vintertid krävs ett tält som tål en del belastning på tältduken i form av snö. Tältet bör vara konstruerat sa att det inte drevar in snö i tältet. Dessa tält är oftast lite stabilare och tyngre än ett tält anpassat för barmarks säsong. Finns inga planer på att göra en vintertur i det närmaste så skulle jag rekommendera ett tält för 3 säsonger. Med detta menas att tältet fungerar bra vid vandringar under vår, höst och sommar och på så sätt kan man spara på vikten. Ska ni tälta även under vintertid så rekommenderar jag ändå ett separat tält till detta. 
Vid vandring i fjällen och andra bergskedjor där man väljer att tälta på hög höjd så krävs högre vindtålighet på tältet. I låglandet går det oftast att hitta tältplatser som är mer i lä från vinden och på det sättet kan ett mindre tåligt/lättare tält användas. 

Val av tältplats

Tältplatsen är viktig för att nattsömnen ska bli behaglig. Det bör vara en plats i lä från vinden, väl dränerad mark. Det bör även finnas en skapligt plan yta där det går att ligga raklång utan att få en stor sten i ryggpartiet. Finns tillgång till vatten är det också väldigt bekvämt då det ska diskas och hämtas vatten.
Tältets historia
Att bo i tält har länge varit i människans historia. Nomadfolk som vandrar efter sitt boskap har länge använt olika typer av tält då de måste vara mobila och kunna flytta relativt enkelt.
Många indian stammar bodde i tält som kallas tipis. Dessa tält hade en stomme gjord av pålar och som tältduk användes djurhudar. Tält har även länge använts i arméer för att kunna göra mobila läger. Och för att enkelt kunna flytta och omgruppera läger.
Storleken på tältet
Hur stort tält som väljs är högst personligt men vill man vandra lätt så väljs ett så litet lätt/tält som möjligt men det måste samtidigt fungera för användaren. Ett sätt att spara plats i tältet är att förvara utrustningen som inte behövs för tillfället i en stor svart sopsäck som ligger precis utanför tältet. På detta sätt håller allt sig torrt även om det regnar.
Här finns ett fint 2 manna tält!

Förberedelser

Öva på att slå upp ditt tält hemma i lugn och ro tills du vet hur det fungerar. Det är inte kul att stå mitt ute i regn och blåst och försöka slå upp ett tält man aldrig slagit upp tidigare. Det är även en god ide att kontrollera att tältet är helt tätt innan vandring. Till detta är en vattenspridare perfekt.
Gör i ordning ett litet reparations set som ni har med er på vandringen. Med nylon lagningslappar, sytråd, nål och Aquaseal eller annat tätningsmedel så kan man laga en eventuell reva/ läckage i tältet.
Tälta utomlands
I Sverige och i våra grannar Norge, Finland och Island har vi allemansrätten. Som betyder att man har rätt att vandra och tälta i skog och natur även om det är privat mark. Givetvis måste man vara varsam och inte lämna några spår efter sig.
Tyvärr är vi rätt så ensamma i världen om denna rätt. Så om du ska ut i världen på äventyr och har tänkt att tälta se noga över vilka regler som gäller i det landet du tänkt besöka.

Efter vandring

Vid hemkomst skaka och rengör vid behov tältet. Häng sedan tältet att torka helt torrt innan den stuvas undan för förvaring. Har man upptäckt något ställe där det läcker lite grann kan det vara ett bra tillfälle att täta detta samtidigt som tältet hänger på tork. 
Lycka till med ert äventyr :)
Läs lite mer om att vandra här!
Vi använder oss av kakor för att erbjuda våra tjänster. Genom att använda våra tjänster godkänner du användning av kakor.